בניה עם "קבלן מפתח" או "בניהול עצמי"
זהו … ,
יש תוכניות … , יש אישורי בניה … , וצריך לקבל החלטה על אופן ההתקשרות עם הקבלנים:
באופן גס, האפשרויות מתחלקות לשתיים: התקשרות עם קבלן אחד בשיטה הקרויה "קבלן מפתח" או להתקשר עם כל בעל מקצוע/קבלן בנפרד בשיטה הקרויה "ניהול עצמי" של הבניה.
קבלן מפתח – ביצוע הבניה עם "קבלן מפתח", הופכת את הקבלן הנבחר לא רק לקבלן הראשי, אלא גם ל "קבלן של הקבלנים", באחריותו לדאוג לביצוע מושלם של העבודה, להתקשר עם קבלני משנה ולתאם ביניהם, לדאוג לתשלום של כל קבלן. ובנוסף, האחריות הכוללת מתבטאת גם בעניינים מנהלתיים, כגון: בטיחות, משמעת אישורי עבודה לעובדים ועוד. ולכן, מבחינת היזם, הדבר קל ונוח וחוסך הרבה כאבי ראש.
לעומת זאת,
ניהול עצמי – ביצוע עבודות הבניה בדרך של "ניהול עצמי", הופכת אתכם, היזמים, ל "קבלן של הקבלנים", כל ההתקשרויות עם כלל בעלי המקצוע/הקבלנים באחריותכם. בכלל זה: עריכת המפרטים, ההסכמים והתיאום בין הקבלנים השונים, במהלך העבודה ועוד. יחד עם זאת, לצד כאבי הראש שיוצר הדבר, יש בשיטה לא מעט יתרונות, כאשר הבולט ביניהם הוא העניין הכספי של חיסכון שיכול להגיע ל כ 20%, ובמקרים מסוימים אף יותר.
רבים ידברו בעד השיטה הראשונה ונגד השיטה השנייה, ואילו רבים אחרים יאמרו את ההפך הגמור. אז, איך מחליטים ?
האמת, אין שיטה טובה יותר ואין שיטה העדיפה על קודמתה. הכול עניין של אופן העדפת הדברים (יתרונות אל מול חסרונות), בעיני המסתכל. מכאן שהכרעה בין שתי השיטות תהיה בהתאם לצרכים של כל אחד ואחד, בהתאם לתקציב אתו מגיעים לביצוע פרויקט ומעל הכל בהתאם לאופיו האישי של כל אחד ואחת.
צרפתי כאן טבלה המשווה בין עיקרי הדברים בין שתי השיטות. הטבלה מראה את היתרונות והחסרונות של כל שיטה ושיטה, עם סימון ברור ובצבעים ליתרון וחסרון:
ירוק – יתרון,
אדום – חסרון,
כתום – 'פרווה', ללא יתרון או חסרון.
להורדת הטבלה כקובץ PDF, לחץ כאן…
האמור במאמר זה והשימוש במידע המסופק בו הינם בכפוף לתקנון האתר.
כל הזכויות שמורות לחברת יהב – ניהול ופיקוח פרויקטים הנדסיים ו/או לסהר יהב. אין להעתיק, להפיץ או להשתמש במסמך זה או בחלקים ממנו ללא אישור מראש ובכתב מחברת יהב – ניהול ופיקוח פרויקטים ו/או מסהר יהב.
בכל שאלה ניתן לפנות לסהר יהב 052-3355123 או באימייל: [email protected]