זהו, קיבלתם החלטה לבנות את ביתכם. עכשיו, אתם מתחילים במסע להגשמת חלומכם, בניית ביתכם – בית חלומותיכם.
עתה, נכיר במעט את הנפשות הפועלות ואלו שיפעלו עבורכם, בעתיד הקרוב.
נתחיל עם היזם:
היזם
היזם, הוא בד"כ בעל הנכס, קרוב לוודאי שזה אתם עצמכם. היזם הוא זה שמגייס את הכסף ורוכש את המגרש, המיועד לבניה. תחת היזם ובניהולו נמצאים כל אנשי המקצוע השונים, בכלל זה: מנהל הפרויקט, המתכננים, היועצים, המפקחים, הקבלנים ונותני השירותים השונים.
נמשיך עם מנהל הפרויקט:
מנהל הפרויקט
כשמו כן הוא, "לנהל את פרויקט הבניה".
מנהל הפרויקט, הוא בראש ובראשונה איש אמונו של היזם. בד"כ, אין ניגודי אינטרסים בינו לבין היזם, הוא אינו מרוויח או מפסיד מסוג וכמות חומרי הגלם המשמשים לבניה, הוא אינו נושא באחריות מקצועית כאשר יש טעות תכנונית. אלא, תפקידו 'נטו' לדאוג לקידום עבודות הבניה, לקיצור לוחות הזמנים, להפחתת עלויות הבניה, לתיאומים בין הקבלנים ובעלי המקצוע השונים, להיות איש הקשר מול המתכננים ולביצוע מושלם ואיכותי של הבניה.
חשוב להדגיש שוב, כי: גם כאשר מתגלות בעיות ביצוע או כאשר מתגלות בעיות תכנון, מנהל הפרויקט תמיד מייצג את האינטרסים של היזם וללא ניגודי עניינים.
היזם כמנהל הפרויקט – בהרבה מקרים, בעיקר בבניה הפרטית, היזם לוקח בעצמו את תפקיד ניהול הפרויקט. כמובן שהדבר בהחלט אפשרי, בהנחה שיש ליזם את כל הכישורים המתאימים, הידע והזמן הפנוי לביצוע המלאכה.
הקבלן כמנהל הפרויקט – במקרים מסוימים, הקבלן הראשי יכול לנהל את הפרויקט, בעיקר במקרה של בניה בשיטת "קבלן מפתח". יחד עם זאת, רבים המקרים בהם יש ניגוד עניינים, בעיקר בהקשר של איכות הבניה, עמידה בלוחות זמנים וכו' …
מכאן המלצתי היא, שמנהל הפרויקט יהיה בעל מקצוע שאינו מעורב באופן ישיר בתכנון ו/או בביצוע. ממש כפי שבניהול המדינה, יש הפרדה בין הזרוע המבצעת לזרוע השופטת.
נמשיך ונכיר את המתכננים:
המתכננים
המתכננים, כידוע, הם בעלי המקצוע אשר מתרגמים את חזונו ורצונו של היזם לתוכניות עבודה, עבור הרשויות ועבור הקבלנים.
מבחינת הרשויות, חשוב לדעת כי חלה על המתכננים "אחריות על" שבמסגרתה הם מגיעים מפעם לפעם לביצוע "פיקוח עליון" בשלבים שונים של הבניה.
על אף אחריותם המקצועית והאישית, הפיקוח שלהם מסתכם בד"כ בהגעתם לאתר פעמים ספורות בלבד. תדירות זו אינה מאפשרת להם לבחון לעמוק את איכות הביצוע, ולתקן טעיות תוך כדי הביצוע עצמו.
לאחר מכן, נכיר את המפקח:
המפקח
לאחר שהמתכננים השלימו את התוכניות, התוכניות הוגשו לאישור הרשויות והתקבלו האישורים המיוחלים.
ולאחר שמנהל הפרויקט הכין מפרטים, כתבי כמויות ולאחר קבלת הצעות מחיר מקבלנים. ולאחר שהיזם סגר הסכם עם קבלן, או קבלני ביצוע ובעלי מקצוע שונים, מגיע תורו של מפקח הבניה להיכנס 'לתמונה' – לעבודה.
ותפקידו הוא להגיע לאתר ולבדוק את התאמת ביצוע העבודה לתוכניות ולמפרטים.
לכן, מפקח הבניה, הינו אחד התפקידים החשובים ביותר בהליך הבניה, הוא הגורם המקצועי והניהולי אשר נמצא בשטח ויכול לבדוק את הנעשה באתר בצורה הטובה והמקיפה ביותר. מפקח טוב יכול לפתור בעיות ולמנוע טעויות בלתי הפיכות, תוך כדי ביצוע הבניה ובזמן אמת.
ונסיים עם הקבלנים:
הקבלן
הקבלן הינו הגורם המבצע, הוא הישות שמחברת את כל בעלי המקצוע הקודמים לכלל יצירה אחת, בניית הבית. אופן התקשרות של היזם עם הקבלנים נגזרת משיקולים של עלות הבניה, ניהול סיכונים, הקפדה על איכות הבניה ומעל הכל, הרצון של היזם להתעסק רק עם קבלן אחד או עם מספר קבלנים. נהוג לחלק את שיטות ביצוע העבודה ל "קבלן מפתח" בה היזם יוצר התקשרות חוזית עם קבלן אחד, ולשיטת בניה "בניהול עצמי" בו היזם יוצר התקשרות חוזית עם מספר קבלנים, והוא, היזם, הופך למעשה להיות 'מעין' הקבלן הראשי.
הסבר והשוואה בין שיטות הבניה, בקישור הבא: "קבלן מפתח או ניהול עצמי".