דצמ
תהליך בניה איכותי
חוקרים בטכניון: ב-100% מהדירות החדשות בישראל יש ליקויי בנייה.
חוקרים בטכניון גילו את מה שרוכשי הדירות יודעים כבר שנים – הבנייה בישראל נעשית ברמה נמוכה, על ידי עובדים שלא עברו הכשרה, ומפוקחת על ידי מפקחים לא מקצועיים, שלחלקם אין אינטרס לחשוף ליקויים.
כתבה בעניין התפרסמה בעיתון The Marker
אחד הנושאים החשובים ביותר בכל פרויקט הנדסי, הוא בקרה ואבטחת האיכות. כשמדברים על איכות הבניה מתכוונים לשני נושאים עיקריים:
- א. ליקויי בנייה.
- ב. איכות התכנון וחומרי הבנייה.
בעניין ליקויי הבנייה, ברור שהבסיס לאיכות בנייה גבוהה, הינו פיקוח מקצועי וקפדני. יכולתי לכתוב שוב עד כמה זה חשוב וכמה מומלץ שילווה את הפרויקט מפקח בנייה, אולם די לקרוא את המאמר בעיתון The Marker, בכדי להבין את חשיבותו ותרומתו של מפקח הבנייה.
במאמר זה, אני דווקא רוצה להתייחס לעניין האיכות מזווית אחרת. לא מהצד הביצועי אלא, מהזווית של איכות התכנון וחומרי הבנייה, להם ישנה השפעה ישירה על איכות המבנה בהקשר של: עמידות לאורך שנים, שקיעות, סדקים, בידוד תרמי, ובידוד אקוסטי, הצפות מים וכו'.
להלן אסקור שתי נקודות חשובות, שיש לתת עליהן את הדעת, עוד בזמן התכנון:
האוריינטציה של המבנה – לאופן הצבת המבנה השפעה רבה על תחושת המחייה במבנה, החל מכיווני הרוחות השכיחות בחורף ובקיץ, וכלה בכיווני השמש והצל, רעש מהסביבה וכו'.
כיווני רוחות ואוורור הבית –משב רוח הזורם בתוך הבית, בחודשי הקיץ, יכול לתת תחושה רעננה. אבל אין ספק שהמצב ההפוך: שהבית נשאר 'חנוק' גם כאשר יש משבי רוח נעימים בחוץ, הוא מצב חמור ביותר, לכן חשוב להכיר את כיווני הרוחות ולתכנן את הבניה בהתאם להם.
כיווני רוחות היוצרים מערבולות – רבים המקרים בהם מתכננים מרפסת, פטיו או חצר, אבל כשבפועל באים להשתמש בהם, מוצאים כי המקום שורץ רוחות לא נעימות ובמערבולות אוויר.
התחשבות בכיווני השמש ובזוויות ההצללה – חשוב לקחת בחשבון את ניצול החום המפנק של השמש בחורף ולגרום לכך שבחודשי הקיץ המקום יהיה מוצל. גם בתכנון כיווני המרפסות, צריך לקחת בחשבון את כיווני השמש וההצללה.
כיוון השמש כחיסכון בחשמל – כאשר מדברים על איכות המבנה, בהחלט אפשר לדבר גם על החיסכון האנרגטי. נתקלתי כבר במערכת קולטי שמש לחימום המים אשר מכוסים בקיר בדיוק בכיוון הגעת קרני השמש.
בידוד תרמי – בארץ חמה כמו שלנו, לנושא הבידוד התרמי השפעה גדולה על איכות המבנה והדבר צריך להילקח בחשוב עוד בזמן התכנון, לדוגמא:
קירות מעטפת המבנה – ישנם פתרונות רבים ואפשרויות רבות לבניית מעטפת המבנה. אין כאן המלצה על איזה מעטפת טובה יותר מהשנייה, אך חשוב כי הבחירה תהיה תוך שיכלול היתרונות והחסרונות גם בהיבט של הבידוד התרמי. כלל חשוב ומומלץ כעיקרון מנחה הוא, כי הבידוד יהיה בצד החיצוני של הקיר, כיוון שמחקרים הראו שבדרך זו האפקטיביות של הבידוד רבה יותר.
גגות רעפים – לצערי, תחום גגות הרעפים, בארץ, הנו התחום פרוץ ומוזנח מבחינה תכנון הנדסי, התוכניות היחידות שקיימות הם תוכניות אדריכליות המסתפקים, בד"כ, במראה חיצוני בלבד. אין הרבה מתכננים שנותנים את הדעת על מבנה הגג מבחינת חוזקו הקונסטרוקטיבי, עמידותו לאורך שנים, בידוד וכו'. החלטות הרות גורל אלו שנשארים להחלטת הקבלנים והיזם עצמו.
- Category:
- Tags: